Våra uppdrag
Översikt av våra frivilliguppdrag
Inom GFS arbetar vi med flera viktiga frivilliguppdrag som regleras enligt lag. Här är en översikt av de uppdrag våra medlemmar är engagerade inom:
Kriminalvården:
- Biträdande övervakare: Biträdande övervakare stöder och övervakar personer som är villkorligt frigivna eller har övervakning som en del av sitt straff. De hjälper klienterna att återintegreras i samhället genom regelbundna möten och stöd i deras personliga utveckling.
- Besökare på häkten och anstalter: Besökare erbjuder stöd och socialt sällskap till intagna på häkten och anstalter. Dessa frivilliga spelar en viktig roll i att förbättra de intagnas välmående genom mänsklig kontakt och stöd i en annars isolerad miljö. Dessutom spelar de en viktig roll i att underlätta för de intagna att förbereda sig inför återanpassning i samhället, genom att ge stöd och motivation för att påbörja en ny livsfas efter frigivningen.
- Förtroendemän: Förtroendemän agerar som länken mellan de intagna och kriminalvården, och deras roll är att representera och stödja de intagnas rättigheter och intressen i olika frågor.
Överförmyndarenheten:
- Gode män och förvaltare: Gode män och förvaltare hanterar ekonomiska, juridiska och personliga angelägenheter för personer som inte kan göra detta själva på grund av sjukdom, ålder eller annan oförmåga. Deras roll är att säkerställa att klientens rättigheter och intressen skyddas.
- Särskilt förordnad vårdnadshavare och förmyndare: Dessa personer utses av domstolen för att ta hand om barn som inte kan bo hos sina biologiska föräldrar. De har ansvar för barnets vård, fostran och att säkerställa att barnet får sina rättigheter tillgodosedda.
- Gode män till ensamkommande barn: Dessa gode män ansvarar för att hjälpa ensamkommande barn genom den svenska byråkratin, säkerställa deras rättigheter och stödja dem i deras nya liv i Sverige.
Socialtjänsten:
- Kontaktpersoner och kontaktfamiljer: Kontaktpersoner och kontaktfamiljer stöttar barn, ungdomar eller vuxna som behöver extra stöd i sin vardag. De hjälper till med allt från sociala aktiviteter till praktiskt stöd i vardagen.
- Kontaktpersoner och stödfamiljer: Dessa roller liknar kontaktpersoner och kontaktfamiljer, men fokuserar specifikt på att ge tillfälligt stöd och avlastning till barn och ungdomar med särskilda behov eller i kris.
- Särskilt förordnade vårdnadshavare: Dessa vårdnadshavare tar över det juridiska ansvaret för barn som inte kan bo med sina biologiska föräldrar, och de säkerställer barnets välbefinnande och rättigheter.
Patientnämnden:
- Stödpersoner inom psykiatrin: Stödpersoner hjälper patienter inom psykiatrin genom att ge dem ett lyssnande öra, vägledning och praktiskt stöd under deras behandling. De fungerar som en viktig länk mellan patienten och vården, och bidrar till att stärka patientens ställning och välmående.
Är du intresserad av något av ovanstående ta kontakt med vår förening så lotsar vi dig vidare.
Drivkraften bakom frivilliguppdragen
De lagreglerade frivilliguppdragen bygger på ett ideellt engagemang där insatserna görs för att hjälpa medmänniskor i utsatta situationer, ofta mot ett symboliskt arvode. Ersättning för omkostnader som uppstår i samband med uppdragen täcks vanligtvis av den ansvariga myndigheten. Trots att varje frivilliguppdrag har sina egna specifika detaljer och krav, finns det en gemensam kärna i alla uppdrag – viljan och drivkraften att stötta och hjälpa en person i behov.
Hur du går tillväga för att ta ett frivilliguppdrag
Om du är intresserad av att ta på dig ett frivilliguppdrag, sker tillsättningarna via kommunen eller andra ansvariga myndigheter. Beroende på vilket uppdrag du är intresserad av, kan du vända dig till socialtjänsten eller överförmyndaren inom kommunen, Kriminalvården, eller patientnämnden inom landstinget för mer information och nästa steg.
Eller så tar du kontakt med föreningen så hjälper vi dig med kontakten. Tel: 076-0917367 eller mail: [email protected]